Selecteer een pagina

Samenvatting

Elk jaar overlijdt naar schatting een tiental personen door een koolmonoxide (CO) vergiftiging, leidt koolmonoxidevergiftiging tot bijna tweehonderd ziekenhuisopnamen en enkele honderden behandelingen op een Spoedeisende Hulpafdeling. De aantallen per jaar variëren echter sterk. CO-vergiftiging komt in alle leeftijdsgroepen voor en vindt meestal in een woonhuis plaats. Vaak is er sprake van een defect in (de afvoer van) verwarmings- of warmwaterapparatuur.

Bron: Doodsoorzakenstatistiek 2008-2012, Centraal Bureau voor de Statistiek; Landelijke Medische Registratie 2008-2012, Dutch Hospital Data; Letsel Informatie Systeem 2008-2012, VeiligheidNL; Letsellastmodel 2012, VeiligheidNL i.s.m. Erasmus Medisch Centrum; Krantenknipselregistratie 2008-2012, VeiligheidNL

Koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar; u ruikt of proeft het giftige gas niet en u raakt snel bewusteloos. Elk jaar overlijden mensen door koolmonoxidevergiftiging. Dat komt door de combinatie van onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas of hout en onvoldoende ventilatie, waardoor koolmonoxide (CO) ontstaat: een zeer giftig gas dat 250 maal sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof. Hoe kunt u koolmonoxidevergiftiging voorkomen?

Oorzaken koolmonoxidevergiftiging

  • Een verkeerd geïnstalleerd of kapot gastoestel: kachel, geiser, cv of combiketel. Het risico van een koolmonoxidevergiftiging wordt aanzienlijk vergroot als het toestel ook nog in een kleine, slecht geventileerde ruimte staat, zoals op een boot, in een caravan of kleine doucheruimte. En als er geen directe afvoer van het toestel naar buiten is.
  • Verkeerde installatie van kachels en open haarden en een slechte afvoer als gevolg van lekken in afvoerbuizen of aansluitingen en gebrekkig onderhoud van de afvoerkanalen.
  • Verkeerde stookgewoonten, bijvoorbeeld door kachels en open haarden te gebruiken als allesbranders. Gas en olie zijn relatief schone brandstoffen. Bij gebruik van hout of haard en kachel als allesbrander gaat vervuiling van de afvoerkanalen en schoorsteen een stuk sneller. Bij een vervuilde schoorsteen komen de verbrandingsgassen ook in huis terecht. Daarnaast is brand een veel voorkomende oorzaak van een koolmonoxidevergiftiging.

Tips